Harry Dam | Wie is Harry?
Geboren als mijnwerkers zoon in een gezin van 7 kinderen. Vader werkte als voorwerker / houwer ondergronds in de steenkoolmijn Laura. Dit betekende dat hij na een aantal jaren werken met zogenaamde stoflongen voor 100 % afgekeurd werd. Longbloedingen en veel zorg over vader tekende het gezin. Vader had schilderen als hobby.

Enkele jaren later werd Harry’s oudste broer ernstig ziek en overleed vele jaren later. De weekenden werden doorgebracht aan het ziekbed van broer Sjaak in het verpleegtehuis. Harry zelf had zijn eigen leventje in en rondom de bossen van Eygelshoven en hielp indien nodig in de groentetuin. Liever was hij in de natuur en leerde zo goed kijken naar alles wat bewoog en leefde. Tekenen deed hij graag en overal.

De LTS werd afgerond en daarna kon Harry aan de slag bij een smid in Duitsland als constructie bankwerker.Na 7 jaar hier gewerkt te hebben , vertrok Harry naar nederland om daar te werken. En altijd bleef hij tekenen in zijn vrije tijd. Met fijne pen maakte hij hersenspinsels,de vreemdste gedrochten tekende hij, uren kon hij geconcentreerd bezig zijn.De meeste tekeningen zijn weggegeven, een klein aantal bewaard.

Pas toen hijzelf getrouwd was en kinderen had van ongeveer 10 jaar, kwam de mogelijkheid om met zijn vrouw te wisselen, dwz ;Harry thuis bij de kinderen en Charlotte werken. Een atelier werd gebouwd nadat er belangstelling kwam van een galerie voor Harry’s eerste laswerkjes die tentoongesteld waren op een expositie over kunst op de school van zijn kinderen.

Een balletje begon te rollen….
Een tweede galerie diende zich al snel aan en al gauw zat Harry in het circuit van galerieën en ontwikkelde zijn werk zich. Les heeft Harry gehad van de Mierlose overleden fijnschilder Jo Manders. Jo leerde Harry intensief observeren en kijken,daarnaast hadden ze een fijne vriendschap.

Altijd weer weet Harry inspiratie te vinden in menselijk houdingen en dieren. Tekenen doet hij niet meer. Schilderen...als hij ouder is en niet meer kan lassen en smeden, hetgeen toch zwaar en ongezond werk blijft.

De contacten met diverse Nederlandse galerieën zijn blijven bestaan ,aangevuld met Franse en Zwitserse . Hij woont nu in frankrijk waar hij ook zijn atelier heeft. De fransen weten Harry’s werk te waarderen en zijn altijd zeer nieuwsgierig naar wat hij nu weer gemaakt heeft.

Nog steeds heeft Harry een grote voorliefde voor de natuur en wandelt veel in gezelschap van zijn honden door de prachtige heuvels van de Haute Saone. Chambres d’hotes , bed en breakfast, wordt door Charlotte gerund en zo bestaat de mogelijkheid om een kijkje te nemen tijdens het werken in Harry’s staal atelier. Het is mooi als je materiaalkennis,oog voor detail, humor, techniek, liefde voor tekenen kunt samenvoegen en het dan je werk mag noemen. Tekenen met de las toorts!

En dan wordt het ook nog gewaardeerd…Harry en Sjaak